Verslag gastles Satomi Ishikawa

Verslag gastles Satomi bij Aikido Kennemerland in Uitgeest

Toen ik de dojo van Aikido Kennemerland om 19.10 uur opende (vrijdag 30-11 red.) en het licht aandeed, voelde het leeg en koud. Dat was een uur later heel anders, want toen was de tatami goed gevuld en waren onze spieren al behoorlijk opgewarmd door de eerste veertig minuten van de gastles van Satomi Ishikawa (4e dan). Zij was door onze sensei Hans Boersma voor de tweede keer uitgenodigd om zijn aikidoka’s wat fijne kneepjes bij te brengen van het behoorlijk complexe aikido. De mix was goed: voor de helft hakama-dragers en zowel oudere als jeugdleden.

Satomi Ishikawa Aikido

Kashima Shin Ryu?

De drie jongste aikidoka’s werden door Satomi ingewijd in de grondbeginselen van het Japanse zwaardvechten. Dat leverde heel tevreden gezichten op (best cool om voor het eerst zo’n zwaard vast te houden, toch?!), maar zo nu en dan ook verbaasde blikken. Want hoe houd je die bokken nu vast als je een kesa-giri van links naar rechts maakt? Je blijft dus altijd de rechterhand boven houden. Geen idee hoe linkshandige samoerai’s dat oplosten! Wellicht waren die er niet of sneuvelden ze als eersten in het gevecht, volgens een soort Darwinprincipe.

Er waren gelukkig genoeg extra bokken’s om iedereen van een wapen te voorzien. We begonnen met aandacht voor de juiste houding (inclusief de manier waarop je het zwaard vasthoudt en hanteert) en een serie shomens en kesa-giri’s (zowel een slag van rechts naar links als omgekeerd). Daarna werd het wat complexer. Met Rick (tweede kyu) deed Satomi de eerste kata uit de eerste serie van Kashima Shin Ryu voor. Net als de rest van de les wist Satomi precies aan te geven waar er bij ieder van ons verbeterpunten waren. De jongste aikidoka’s werden erop gewezen dat ze als uke wanneer de slag wordt gemaakt op hun bokken, deze vervolgens vanuit de heup los moeten laten meeveren met de slag, om te voorkomen dat de klap door de bokken je schouder intrekt. Bij mij persoonlijk was het openhouden van de schouders een aandachtspunt.

Dat is het mooie van aikido: je leert keer op keer, les na les en jaar na jaar weer nieuwe punten om een techniek verder te verfijnen. Met deze sport ben je letterlijk een leven lang aan het leren. Als je daarvoor openstaat, biedt dat ook steeds weer nieuwe inzichten.

Tenslotte deden we de tweede kata uit dezelfde serie. Die is een stuk complexer. Met name de slag van tori recht naar beneden op het zwaard van de tegenstander en het daaropvolgende draaien van de heup en het voetenwerk kregen veel aandacht. Ik begrijp die kata nu weer een stukje beter. En zo blijf je lekker bouwen.

Aikido voor iedereen

Het tweede deel van de les begonnen we met wat grondwerk, waaronder suwari-waza nikkyo ura. Persoonlijke aandachtspunten: techniek na opening laag blijven houden, goed recht voorbij uke projecteren en niet focussen op armen en handen, maar op het heup- en voetenwerk. Vervolgens gingen we naar tachi waza, oftewel de staand uitgevoerde technieken. We begonnen met de basis, oftewel ikkyo en gingen toen via nikkyo en sankyo naar yonkyo. Satomi’s positieve en innemende manier van lesgeven werd door iedereen op prijs gesteld. Met haar scherp oog voor details leverde ze alle aanwezigen (van 5e kyu tot nidan) een advies op maat.

Gastles Satomi Ishikawa

Een leerzame en bijzonder aangename les, die me doet uitkijken naar de training die Satomi maandelijks geeft voor de hogere kyu graden en waarvan ik al had besloten om die vanaf december bij te gaan wonen. Volgende week zaterdag dus op naar de dojo aan de Veemarkt in Amsterdam om weer wat volgende stappen te zetten op het pad naar het doorgronden van het immer fascinerende aikido!

Robert Moens (derde kyu)
Woordvoerder Tata Steel Europa
Traint bij Aikido Kennemerland

Verslag gastles Satomi Ishikawa